Inkomstenbelasting uitbesteden of zelf doen
De aangifte Inkomstenbelasting is voor veel ondernemers elk jaar weer aanleiding voor een hoop stress. Zélfs als je je administratie op orde hebt. Is het wel verstandig om als zzp’er of ondernemer zelf je jaarcijfers op te maken en de aangifte inkomstenbelasting (IB) doen? Of is het beter om het uit te besteden?
Met de vooraf ingevulde aangifte wil de Belastingdienst het gemakkelijker maken om belastingaangifte te doen. Voor particulieren is dat vaak ook zo. Maar als zelfstandig ondernemer heb je daar niet zoveel aan. Je krijgt naast je administratie ook nog te maken hebt met allerlei ondernemersregels.
De balans en winst-en-verliesrekening
De afschrijving van bedrijfsmiddelen en zogenoemde gemengde kosten, waarbij een deel zakelijk is en een deel als privé-uitgave wordt aangemerkt, zijn voorbeelden van die ondernemersregels. Verder heb je bijvoorbeeld de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek. Dat alles moet je vastleggen in een balans en een winst-en-verliesrekening.
Niet alleen is een fout zo gemaakt, maar als je een verkeerde winstberekening maakt kan dit leiden tot een te hoge belastingaanslag. Of misschien wel krachtiger verwoord: de kans dat er een fout insluipt als je het zelf doet, is zeer waarschijnlijk. Zélfs als je gebruikmaakt van een boekhoudprogramma.
De vooraf ingevulde aangifte klinkt om nog een andere reden mooier dan het is. Je blijft namelijk zelf verantwoordelijk voor fouten in de aangifte, zélfs als de Belastingdienst de bedragen zelf heeft ingevuld.
Het urencriterium
Als ondernemer voor de inkomstenbelasting heb je recht op zelfstandigenaftrek en mkb-winstvrijstelling. Hierdoor betaal je aanzienlijk minder belastingen dan een werknemer. Eén van de voorwaarden om in aanmerking te komen voor de ondernemersregelingen is het urencriterium.
Wanneer recht op investeringsaftrek?
Als ondernemer heb je allerlei manieren om de hoogte van je belastingaanslag te beïnvloeden. Bijvoorbeeld met investeringen in de onderneming. Met de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA) krijg je een eenmalige extra aftrek tot maximaal 28% van het investeringsbedrag. Kies je voor een duurzame strategie, dan heb je daar bovenop mogelijk ook nog recht op energie-investeringsaftrek (EIA) of milieu-investeringsaftrek (MIA). Voor optimaal voordeel is het zaak om je investeringen tactisch slim te plannen.
Pensioensparen en de arbeidsongeschiktheidsverzekering
Het pensioen en arbeidsongeschiktheid zijn twee belangrijke onderwerpen bij veel zzp’ers en zelfstandigen.‘Uitgaven voor lijfrente wegens pensioentekort’ zijn fiscaal aftrekbaar. Hoe hoog het bedrag is, hangt af van de zogenoemde jaarruimte. Bij een eventueel pensioentekort heb je recht op een extra bedrag als aftrekpost.
Zelf doen of de aangifte inkomstenbelasting uitbesteden?
Als je zelf je aangifte gaat doen, dan is het handig om op de hoogte te zijn van de regels. Maar het handboek voor ondernemers van de Belastingdienst zelf telt honderden pagina’s en er komen telkens regels bij. Denk maar aan de regels rond box 3, de eigen woning, de auto van de zaak en nog meer. Als ondernemer is het niet eenvoudig om goed op de hoogte te blijven van al deze regels. De fiscale wet- en regelgeving wijzigt continu. Natuurlijk wil je niet te veel belasting betalen. De vraag is of je zelf je aangifte wil doen.
Ben jij ondernemer en denk je erover om je aangiften uit te besteden? We verdiepen ons in jouw specifieke situatie en adviseren je bij het nemen van fiscale beslissingen om de belastingdruk te verlagen. Neem eens vrijblijvend contact met ons op.
Samen halen we het beste uit je onderneming#hetbestevoorjeonderneming |
Bronvermelding: NOAB